«Haren» Puigdemont i Barcelona?

I går, 29.januar, skal Puigdemont ha postet et foto fra Barcelona på Instagram med følgende tekst: «Dette fotoet tok jeg i Barcelona 24 timer før min innsetting som provinspresident i Catalonia.» Hvis ikke dette bildet var tatt av noen annen og lagt inn for ham, så har Puigdemont kommet seg uobservert til Barcelona. Spørsmålet er – kommer han seg også uobservert inn i parlamentet for innsettelsen kl. 15 i dag – eller blir han anholdt og varetektsfengslet før han kommer så lang? Det er lite trolig at den spanske ordensmakt vil anholde ham inne i parlamentet – og er han først innsatt, vil de da ta belastningen med å arrestere ham og rettsforfølge ham? Logisk sett må de det, siden tre av hans partifeller allerede sitter i varetekt. Subsidiært må de tre settes fri, men det kommer neppe til å skje.

Det er et firedobbelt jubileum i Spania i år: Grunnloven er 40 år, gamle-kongen er 80 år, sittende konge er 50 år – i dag! – og hans datter, kronprinsesse, prinsesse av Asturias, er 10 år i år, og skal idag, på farens 50-årsdag, motta Spanias høyeste orden, for å markere hennes tronfølgerstatus. Puigdemont har valgt sin tid med omhu, må man kunne tillate seg å si. Likevel var statsminister Rajoy rolig og fattet på spansk frokost-TV idag. Alle ordrer er øyensynlig gitt. Det gjelder bare at «Haren» går i fella.

Igår ble det TV-overført da alle partiledere i Spania hadde audiens hos Kongen for å gratulere med dagen. De kom én og én, og ble fotografert med Kongen foran en stor gobelin da håndtrykket ble gitt, før de to forsvant inn til en kort privat audiens. Alle var pent antrukket med dress og slips – unntatt generalsekretær Iglesias fra Puigdemonts parti, professor i statsvitenskap – han kom i krøllete bukser, gammel genser hvor en ustrøket snipp stakk opp av halsåpningen, og den lange hestehalen så ikke ut til å ha vært vasket på en stund, men Kongen hilste ham med et varmt smil og et blink i øyet, og siden gikk audiensen sin gang. De fleste syntes vel Iglesias var noe barnslig og patetisk, men han skulle vel tekkes både sine velgere og sine studenter på  universitetet.

TV viste også en annen merkelig tildragelse i går: Et stor, hvitt steinkors ved en kirke ble fjernet, lagt på en biltilhenger og kjørt bort for å plasseres i det kommunale museet. Årsaken var at dette var et «Franco-kors», ble det sagt. En eldre mann stod betuttet igjen og sa at det var jo et helt alminnelig kors, uten noen form for inskripsjon. Undertegnede fikk ikke med seg hvor dette foregikk, men det viser at borgerkrigen ligger rett under overflaten i Spania, og at det er bare de voldsomme grusomhetene som den gangen utspant seg, som hindrer Spania i å bli splittet igjen. Kors-hendelsen minner folk om at borgerkrigen den gangen var et internasjonalt oppgjør mellom ateistiske marxister og kirketro antimarxister – mer enn et sosialt oppgjør i Spania, som dessverre ble slagmarken for store internasjonale krefter den gangen. Saken med Catalonia har derfor en alvorlig bakvegg, og spenningen er stor når det gjelder hva som vil skje i provinsparlamentet når Puigdemont skal innsettes som provinspresident kl.15 i dag. Kommer han? Vil han bli arrestert? Utenfor parlamentet? I selve salen? Scenen er satt. Vi venter på at teppet går opp.

Las Palmas 30.januar-2018.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *