ÅPENT BREV: Bremsnes – ta Gange-Rolv tilbake!

 

Bremsnes bør ta Gange-Rolv tilbake fra Sunnmøringene! Jeg har lenge tenkt å oppfordre dere på Bremsnes/Averøya til å gjøre det. Nå ser jeg at det er stiftet et historielag på Averøya som skal arbeide med dette feltet i historien.

Sunnmøringene har rappa Gange-Rolv fra Nordmøre, og har aktivisert seg veldig nede i Rouen i den forbindelse. I 2011 var sunnmøringene nede i Rouen på 1100-års-jubileum for grunnleggelsen av jarledømmet/hertugdømmet Normandie. Og de har hentet opp og stilt ut i Ålesund – «Gange-Rolv-teppet» (Bayeux-teppet II) som er brodert i samme stil som det opprinnelige Bayeux-teppet som fremstiller slaget ved Hastings 1066. Gange-Rolv-teppet er 22 meter, og fremstiller historien til Gange-Rolv. Teppet ble stilt ut på Stiklestad i 2015, tror jeg det var. Initiativet til teppet kom fra historikeren Jean Renaud, som snakker norsk, og som har skrevet mange interessante bøker om norsk historie i Frankrike. Bøkene er dessverre ikke oversatt til norsk, for på grunn av språkbarrièren mellom Norge og Frankrike, tror ikke folk i Norge at Norge har noen historiske forbindelser med Frankrike. Sannheten er at det moderne Norge ble født i Frankrike! Og det begynte med Gange-Rolv!

Til dere på Averøya: Gi blaffen i Hårfagre! La historikeren Torgrim Titlestad nede i Stavanger tutle på med Hafrfjordprosjektet sitt. Titlestad tror Hårfagre samlet Norge, men saken er – han parterte riket igjen, og delte det ut til noen av alle sønnene han hadde med et helt harem av koner. Det var Olav den Hellige som samlet Norge, og innførte det kristne kongedømme, etter mønster av Karl den Store. Kong Harald V berget det såvidt – ved å nedlegge veto ved siste revidering av Grunnloven, noe norske media har prøvd å kamuflere/ignorere.

Konsentrer dere om å ta Gange-Rolv tilbake fra sunnmøringene! De har til og med satt opp en stor statue av Gange-Rolv i byparken i Ålesund. Frekt! Jeg har lenge tenkt å foreslå at det blir satt opp en gigantstatue av Gange-Rolv på Averøya ved innseglingen til Kristiansund. Den bør være på størrelse med Grip-fyret, eller i alle fall så stort som Sagasøyla i Bøverdalen, eller Monolitten i Vigelandsanlegget! Det morsomste ville selvfølgelig være om nordmøringene kidnappa statuen i byparken i Ålesund og satte den opp på Bremsnes! Eller: Forlangte tilbakeføring!

Dere kan jo begynne med å få Jean Renaud og hans kone til å komme oppover og stille ut Gange-Rolv-teppet på Bremsnes, og så kan han holde foredrag om Gange-Rolv. Både han og kona snakker norsk. De pleier å legge teppet i bilen og kjøre til utstillingsstedet. Så står fruen og stryker teppet et par dager før opphenging. Hun har senere brodert et bilde av selve dåpen av Olav den Hellige i Rouen. Bildet henger permanent i Stiklestad nasjonale kultursenter. Jean Renaud var tidligere professor i historie ved universitetet i Caen, men nå er han pensjonist og bor i Bayeux,

Bayeux-teppene er forøvrig brodert i «Ringerike-stil». Det må bety at det var kvinner fra Ringerike ombord i den store flåten Olav Haraldson den Hellige lå i Seinen med i halvannet år, før han og følget lot seg døpe og forlot Rouen høsten 2014. De norske kvinnene hadde nok undervist de franske i sin måte å brodere på.

En ting skal dere imidlertid være klar over – franske historikere er veldig vage på Gange-Rolvs opprinnelse. De kan til og med mene at han var dansk. Årsaken finner dere i Snorre og i P.A.Munch’s Norgeshistorie, hvor dere vil se at Gange-Rolv «hang» en del sammen med danske vikinger på herjinger rundt i de store elvene i Europa sist på 800-tallet. Trolig var han med ved den store beleiringen av Paris i 886, hvor Seinen var dekket av båter flere km nedover elven i lang tid, noe som gikk sterkt ut over bufeet i egnen når alle disse karene skulle ha mat…

Både Snorre og P.A. Munch er veldig klare og eksplisitte på at Gange-Rolv var eldste sønn i ekteskap av Ragnvald Mørejarl, og at han ble lyst fredløs av Harald Hårfagre fordi han gjorde strandhogg i Viken etter at Harald Hårfagre hadde forbudt vikingherjinger innenlands. Dette belegges med kvadet som Rolvs mor kvad for å få Harald Hårfagre til å benåde sønnen, noe hun ikke oppnådde.

Det som imidlertid er vanskelig å få klarhet i, er hvor Ragnvald Mørejarl bodde. Det nevner hverken Snorre eller P.A.Munch, og det er her sunnmøringene har sett sitt snitt til å definere «Møre» som Sunnmøre. Men det som taler for Nordmøre, er P.A.Munch’s omtale av konger og høvdinger på Nordmøre og oppover Hålogaland. Sør for Nordmøre/Romsdal finnes det lite belegg for at det har vært noen konger eller herser av rang, ifølge P.A.Munch.

Dere på Bremsnes/Averøya bør anlegge en Gange-Rolvs plass/La Place de Rollon. Hold Hårfagre utafor! Ta dere en studietur til Rouen-katedralen og se på Gange-Rolvs steinsarkofag. Kanskje kan steinhoggere fra Eide bli med, og så kan de lage en replika for permanent utstilling på Bremsnes? Erkebiskopens assistent snakker norsk, og intendantinnen for katedralen snakker både engelsk og tysk. Begge var med og sang Olavsoratoriet-2014 på nynorsk!

Ellers kan dere høre «hertugen» i Olavsoratoriet synge om sin oldefar – Gange-Rolv. Han som synger er fransk, men klarer nynorsken godt. Han har dessuten kjørt over Averøya –  nyttårsdagen 1994! Dere finner det på http://goo.gl/DHUjyG

ALTSÅ: Gange-Rolvs plass/La Place de Rollon! – Sett i gang! Lykke til!

 

Glærum 26.mars – 2018

Dordi Skuggevik

Initiator for Olavsjubileet – 2014.

Olavsoratoriets librettist

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *