Opprørslederen i Catalonia blir statsminister i Spania!

Hverken i NRK eller i BBC husker journalistene tilbake til januar, da han som ble statsminister i Spania idag – ledet løsrivningsopprøret i Catalonia etter at Puigdemont stakk av til Belgia. En kan miste tiltroen til journaliststanden av mindre!

Rajoy gikk av som statsminister fordi andre enn ham i partiet hadde drevet på med korrupsjon, og en blankøyet Pedro Sanchez raket av seg fullskjegget i full fart og ble tatt i ed av Kong Felipe – der spesielt Sanchez så ovandottig og hakesleppaktig ut. Kong Felipe hadde tydelig vondt for å la være å le.

Sosialisten Sanchez har bare 25 % av Nasjonalforsamlingen bak seg, og møter nå seg selv i døra som tidligere opprører og løsriver i Catalonia, for nå skal han som statsminister forsvare Grunnloven som nekter fraksjonering av Spania. Sanchez må dermed gå over til Høyesterett og stå ved deres side, dem han hittil har stått opp imot. Opprørslederen Sanchez må gå mot sine egne i Catalonia. Ikke rart at han så ovandottig, overrasket, blankøyet og fortumla ut.

Det skal bli spennende å se hvor lang tid det vil ta før norske media og BBC vil oppdage denne helt overraskende Opera Buffa-situasjonen i Spania. I januar oppdaget de ikke hva som foregikk – i det heletatt, før jeg maila dem om det, for i januar bodde jeg i Las Palmas med bare én TV-kanal: Spanske «Alltid nyheter». På januar-bloggen står det ganske mye om det som foregikk da.

Pedro Sanchez vil nok i denne natt ønske at han satt i fengsel som oppvigler, som flere av de andre i Catalonia, istedet for å bli satt på bås i Madrid med statsminister-klaven om halsen,  noe som er langt mer effektivt enn fengsel. Han har nok opplevd sitt livs største og mest uventede tverrkast. Kong Felipe, hans exjournalist-kone, dronning Letitia, og exstatsminister Rajoy ler sannsynligvis i hele natt! For dette er nesten for utrolig til å være sant: Sanchez er fanget og buret inne av Grunnloven på det mest originale vis!

Glærum, 2.juni – 2018

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *