Veteraner på 97 og 100 år møtte «Maud» ved Oscarsborg:

Da polarskuta «Maud» ble slept inn Oslofjorden, ble den møtt ute ved Oscarsborg av omtrent 100 personer ombord på en seilbåt. Det var Nansen-senteret i Bergen sine inviterte gjester. Blant dem befant seg prof. Sverdrups datter, Anna Margrethe Hamre (97), som var kommet med bussen alene ned fra indre Telemark, og prof. Sverdrups første student ved Scripp’s Institute i La Jolla California, Walter Munk (100!). Han var kommet helt fra La Jolla med sin 3.kone og sin sykepleierske fra Tonga i Stillehavet. Han satt i rullestol og ble heist ombord i seilbåten. Neste dag holdt 100-åringen tale ved lunsjen i Det Norske vitenskapsakademi i Oslo. Etter å ha tatt imot «Maud», skulle Walter Munk med sitt følge reise til Østerrike hvor han er født. Han ble sendt til USA av sin familie ved utbruddet av andre verdenskrig, og begynte som første student hos prof. Sverdrup. Takket være sine år på «Maud» som leder for de vitenskapelige arbeidene ombord, ble moderne havforskning grunnlagt av prof. Harald Ulrik Sverdrup fra Sogndal.

«Maud» kom hjem til sin 100-årsdag, i det året det er 130 år siden prof. Sverdrup ble født.  Les om ham og hans arbeid på nettet: Encyclopedia Arctica. De fleste vil bli sjokkert over at vi vet så lite om denne store, internasjonale, norske vitenskapsmannen.

MEN HVOR VAR MEDIA DENNE DAGEN «MAUD» KOM HJEM? NRK kunne ha laget et fabelaktig program med 97-åringen, og med 100-åringen som blir 101 nå i oktober.

Glærum 7.okt. – 2018.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *