Dommer Kavanaugh-saken i USA:

Heldigvis har jeg adgang på BBC så jeg kan oppleve saker på direkten og fullstendig, ikke kuttet og redigert av NRK. Slik kunne jeg høre og se både anklagetalen til prof.dr. Ford, og dommer Kavanaughs forsvarstale – på direkten og fullstendig,

Jeg har vært på besøk i 300 amerikanske hjem, sovet i 100 av dem – og har avlagt heldagseksamener i amerikansk samfunnskunnskap og historie på universitetet i regi av mitt engelske mellomfag. Slik kunne jeg se landskapet rundt disse to som stod frem på skjermen på direkten denne dagen. Kavanaugh-saken dreier seg nemlig om noe langt mer enn tenåringer som klumsete og klossete nærmer seg sitt seksualliv på en hjemme-alene-fest hos noen – der nesten ingenting skjer. Det er sjokkerende at det i USA skal bli så mye virak, og at det reises et så stort apparat som en senatshøring rundt en helt alminnelig tenåringsfomling mellom en gutt og en jente – der det i tillegg var en tredje person til stede. Hvis det var sånn da. Hvis dette i det heletatt har foregått. For at denne saken skulle bli så stor, 36 år etter at tenåringsfomlingen foregikk, er det helt andre komponenter i saken enn dette her, og de komponentene er ikke blitt formidlet av noen media i disse dager.

La oss ta prof.dr.Ford først. Hun har dr.grad i psykologi og er professor i psykologi ved et universitet i California. Hvis hun – som de aller fleste av oss, har vært med på slike fester i ungdommen – har hatt traumer etter en ungdomsfestfomling, så ville hun forlengst ha fått ordnet seg med terapi for dette her – i studieløpet sitt opp mot sin dr.grad i psykologi og ansettelse som professor i psykologi ved et universitet.  Når hun så i en alder av over 50 sitter i en senatshøring og bruker lille-piken-som-har-falt-og-slått-seg-stemme om dette og sutrer og  sutrer og sutrer, så må man bare le av at en professor i psykologi med dr.grad kan få seg til å bruke en så billig, gjennomskuelig og dum måte for å forføre sitt publikum på. Prof.dr. Ford visste veldig godt at hun kom til å bli gjennomskuet av senatorene, men hun visste samtidig at hun ville forføre massene foran TV-skjermene – og det må ha vært motivet for å stille opp med så tynn en forestilling. Derfor ble også Kavanaugh valgt til høyesterettsdommer på tross av hennes forestilling, men samtidig fikk hun med denne forestillingen – massene ut til brøle på galleriet og utenfor senatsbygningen. Med det utdannelsesnivået folk nå har i gjennomsnittet, så er det utrolig at så mange går så «fem på» – men de fikk det lille alibiet de trengte for å slå til mot senatorene og mot dommer Kavanaugh.

Etter valget av Kavanaugh, ble en kvinnelig politiker fra Demokratene intervjuet av BBC ganske lenge. Hun hadde et «riff» – et omkved, der hun hele tiden gjentok at «Kavanaugh løy under ed». Hun kunne sin Stalin: – Hvis en gjentar en løgn lenge nok, så blir det til slutt sannhet. Men: Hvis Kavanaugh hadde løyet under ed, så ville ikke Senatet ha valgt ham til høyesterettsdommer, selvfølgelig – men det forstår ikke massene foran TV-skjermen, dessverre. Familien Kavanaugh må nok etter dette ha både hemmelig adresse, livvakter og pansret bil – for å beskytte seg både mot de dummes reaksjoner, og mot de strategiske forføreres opplegg..

Det er ikke bare feministene og de dumme som er imot Kavanaugh, men også det tradisjonelle establishment i USA er imot Kavanaugh, fordi han ikke er en WASP (White Anglo-Saxon Male Protestant = Hvit han-protestant av britisk herkomst.) Han er åpen om sin katolske konfesjonstilhørighet, og katolikk-hatet i det tradisjonelle USA er voldsomt. Sist på 1800-tallet trodde til og med folk i USA – fullt og fast, at Paven planla en invasjon med en stor hær på Altlanterhavsstrendene i USA! Man kan gjerne le – men det var ikke noe å le av dette. Jeg har sett de forferdelige karikaturene som stod i amerikanske aviser i den sammenheng. De sist ankomne innvandrerbølgene var alltid upopulære i USA. De fikk de dårligste jobbene, om de fikk noen. De ble hundset og jaget og mobbet på det frykteligste. De aller siste innvandrerbølgene var katolikker – fra Polen, Tsjekkia, Østerrike, Kroatia, Slovenia, Italia – og fordi de var de aller siste, fortsatte hundsingen av dem – og antikatolisismen var det verste våpenet som ble brukt. Dessuten kom det katolikker over fra Mexico, opp fra Caribien – og mange indianerstammer var katolikker, døpt av franske prester før de engelske kom og rappet det de franske hadde funnet. Verst gikk det ut over irene, for der ble hele kolonikrigen England – Irland som daterer seg helt tilbake til 1100-tallet, transplantert til USA.  Vi skal huske på at den første katolsk-irske presidenten i USA, Kennedy, ble skutt på åpen gate – i vår tid!

Etterhvert utviklet katolikkene i USA en mellomklasse og overklasse. De ble høyt utdannet, gjorde det godt i næringslivet – og den katolske kirken ble majoritetskirken. Etterhvert var katolikkene blitt gørra lei av å bli utstengt av WASP-ene, den gamle britisk-ættede overklassen, og nå da Trump rykket inn på banen, satt svært mange tunge katolikker i førersetet sammen med ham, og First Lady Melania fra Slovenia og hennes sønn med president Trump, er katolikker. Navnet til første fru Trump tyder på at også hun må være katolikk – og dermed barna, men Trump, som betyr tromme på tysk, er ikke katolikk, selv om  hans farfar var fra Bayern. Familien Trump fra Bayern er noe så lite bayersk som lutheranere med hang til det calvinistiske, selv om de i generasjoner har vært vinprodusenter i Bayern.  Faren til Trump giftet seg med en prebyteriansk dame fra Hebridene, og styrket dermed det protestantiske næringsvettet i familien,  men kroppsspråket til familien Trump ved innsettelsen tilsa imidlertid at de er vant til å gå på katolske messer. Det viste seg da kardinal Dolan fra New York steg fram for å be første bønnen under innsettelsesseremonien. – En katolsk biskop i USA som jeg har kjent i over 30 år, var den som skrev ved innsettingen av Trump at de hadde ingen frykt for Trump som president, siden «det sitter så mange tunge katolikker i førersetet hos ham».

Når dommer Kavanaugh utnevnes av Trump til dommer i høyesterett, aktiverer denne utnevnelsen både det gamle katolikk-hatet i USA, og det aktiverer feministbevegelsens raseri over Den katolske kirkes støtte til fosterets menneskerettigheter. Feministene tenkte å plukke ned Kavanaugh med effektene fra kjølvannet av Me-too-kampanjen. Støyen ble øredøvende på alle vis. Men abort er jo ikke lenger noe å hussere med, for bruker man kunnskapen som er tilgjengelig nå for tiden, så er uvelkomne svangerskap og abort blitt aldeles unødvendig.

I dette bildet må en også ta med det faktum at katolikker ikke er medlemmer av Frimurerlosjen, og at Frimurerlosjen i USA er svære greier med stor makt til å lukke ute dem som ikke er medlemmer. Dette har hemmet katolikker i å ta del i samfunnet på høyere nivå i USA – i sterk grad.

Når NRK begynte å servere sine klippede versjoner av dramaet rundt Kavanaugh, brukte de hele tiden bilder der hvor ansiktet hans dro seg til i en sterk, emosjonell mimikk som gav bilder med affekt- grimaser, noe som skulle få folk til ubevisst å mislike ham, spesielt etter at publikum hadde fått høre små-pike-sutre-gråten fra professorinnen med doktorgrad på godt over de 50.

Sjelden – om noen gang, har vi vært vitne til et drama med så mye billig, patetisk og lett gjennomskuelig forførelse av publikum, samtidig med at en mann trosser hele sitt lands historie – og vinner. En slik styrke som Kavanaugh utviste i denne stormen, tilsier at USA’s høyesterett vil få en solid dommer som står løpet. Det forstod de aldrende senatorene, og lot ham passere nåløyet. Gratulerer med et nytt kapittel i USA’s historie!

Glærum, 10.okt.- 2018.

Dordi Skuggevik

 

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *