VIVA CRISTO REY!

Presten går opp til alteret og snur seg mot oss. -VIVA CRISTO REY! roper han. VIVA! roper menigheten tilbake. – Leve Kristus Kongen! Han leve! Det runger i veggene. Leve Kristus – Kongen av Universet! VIVA! – Leve Kristus – Kongen i våre familier! VIVA!

Kirken er hospitalkirken i det fransiscanske hospitalet som ligger på Canteras-stranden i Las Palmas. Når du går oppover fra Hotel Reina Isabel så ligger det et gult stort hus med arkader på gatenivå og loftsval i andre etasje. Rett før, inn i sidegaten, ligger den røde kirken som er integrert i selve hospitalbygget.

Katolikkene feirer den siste søndagen i kirkeåret som Kristi Kongefest idag, mens protestantene feirer Dauden og Domen – i det de kaller Domssøndagen. Da skal man sitte i kirkebenken og skamme seg over alt en har begått av fæle og feil ting det siste året, skamme seg, og vente på Domen med stor D. Uff. Jeg er glad jeg er blitt katolikk. Uansett hvor en er i verden er det bare å gå inn i nærmeste katolske kirke, så er man hjemme.

Den gamle magre oldemora med stokk som går opp til lesepulten åpenbarer en stor og glansfull stemme når hun stemmer i omkvedene på Davidssalmen – og ikke minst: Alleluia.

Presten leser evangeliet som handler om når Pilatus forhører Kristus, og Kristus sier: Mitt rike er ikke av denne verden. Presten begynner sin preken med igjen å rope utover kirkerommet: Viva Cristo Rey! VIVA! runger det tilbake. Det samme når messen er til ende: Viva Cristo Rey! VIVA! Den kraftige eldre arbeidskaren ved siden av meg vender sitt nybarberte oppgløsa ansikt som lukter barbervann mot meg og roper: VIVA! VIVA! – svarer jeg, og er skikkelig oppløfta til å gå ut i resten av søndagen.

Presten holdt god fart, for når høymessen begynner kl.13 en søndag, må presten klare den på 30 minutter, for han vet at hjemme på komfyren står søndagsmiddagen, og folk er sultne!

I den midterste nisjen i alterveggen står Josef med Jesus-barnet på armen, og i den andre hånden holder han hyrdestaven som prydes i toppen av Kristus-liljen. Maria står i sin blå kappe i høyre nisje, og St. Frans av Assisi i den venstre. Som Josef skal vi ta Jesus på armen og bære ham ut i verden. Det er symbolikken. VIVA!

Selv om du ikke er katolikk, så gå inn og sett deg baki din lokale katolske kirke. Der får du oppleve dine naboer i byen, og har du ikke visst fra før hvor flotte sangstemmer spanjolene har, og hvor flott de synger, og så mye de kan utenat – så får du oppleve det da!

Vi er klare for Adventen og det nye kirkeåret. På stranden er allerede fundamentene til den gigantiske julekrybben klar, utformet i sand.

VIVA CRISTO REY!

Las Palmas, 25.nov. – Kristi Kongefest, 2018.

Dordi Skuggevik

 

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *