Sankta Cecilia-dagen (22.11.2019) i Las Palmas: Konsert for 2 orkester.

I avreisestresset – gikk det fort i svingene for å sikre seg billetter til Gran Canarias fabelaktige Orquesta Filharmónica i deres fabelaktige konserthus –Auditorio Alfredo Kraus på Canteras. Jeg forstod ikke at den første konserten ville komme til å bli en konsert for 2 orkester – selve hovedorkesteret, men med deres ungdomsorkester også. Orkesteret driver 6 kor og dessuten sitt eget musikkonservatorium med 150 studenter som utdannes som orkestermusikere. Mange av musikerne i hovedorkesteret er tidligere medlemmer av ungdomsorkesteret.

Denne dagen skulle det bli en første avdeling med ungdomsorkesteret, forsterket med noen fra hovedorkesteret  i Bizets Arlesiennesuite, og så skulle begge orkestre fusjoneres for fremføringen av Tsjaikovkis voldsomme symfoni nr.5. For første gang skulle hovedorkesterets sjefsdirigent, Karel Mark Chichon, dirigere ungdomsorkesteret også. Han har fått sitt engasjement forlenget til 2023. Han stammer fra Gibraltar, men er født i London i 1971, og har fått Englands høyeste utmerkelse som musiker, og har dirigert alt og alle som betyr noe i verden.

Men, det skulle bli ekstranummeret etter Bizet som vil bli husket: Konsertmesteren for ungdomsorkesteret, Katia Nuez, kom frem som solist i Saint-Saëns Svanen. Hun spilte nok ingen Stradivarius, men hun fikk violinen til å høres ut som en Stradivarius. Hennes pianissimi bar oppover og bakover med en intens klangkjerne i fløyelstonen. Sofia Yanes Gonzàles på harpen tok applaus sammen med Katia Nunez. Begge i samme klasse som musikere. Utrolig!

Før konserten forstod man at noe ekstra var på gang, da musikerne kom inn i sitrongule T-skjorter (ungdomsorkesteret) og i kongeblå T-skjorter (hovedorkesteret). Jeg trodde at sosialist og statsminister Sanchez som hadde våget å ta Franco opp av graven i mausoleet i Seierens dal – og begrave ham ordinært ved siden av hans kone, borti høgget et sted – også hadde våget å strippe musikerne i Spanias symfoniorkestre for snippkjolen – i Folkets navn – siden han nå går i koalisjon med kommunistene…. Men det har han foreløpig ikke turt å gjøre. Dirigenten stilte i kongeblå T-skjorte for anledningen.

Og la det være sagt: Dette var en konsert på høyt nivå med spenst, fart og framdrift. Jeg måtte lukke øynene under hele Tsjaikovskij for å få med det hele fra scenen som var overfylt med musikere – de musikalske fonnene gikk stadig vekk i rullende drønn med de vidunderligste passajer. Jeg tror bestemt at alt gikk for seg slik Tsjaikovskij hadde ment det – før senromantikkens overhendige orkestersatser sprakk opp og krakka – og 1900-tallets musikk smatt ut gjennom  sprekkene som oppstod etter jordskjelvene. WOW!

Konserten ble tatt opp av 5 kamera. Den burde kjøpes inn av NRK Hovedscenen – så folk i Norge kan se at det oppholder seg andre folk her på Gran Canaria enn fulle skandinaver.

Las Palmas.

Kristi kongefest – 24.nov. – 2019.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *