Festår i Frankrike: 100 år siden kanoniseringen av Jeanne d’Arc (1412 – 1431).

I en mail av 21. sept. – 2019, som dessverre er blitt liggende på skrivebordet mitt, uten at jeg hittil har delt den med andre, skriver Mgr. Jean-Charles Descubes, erkebiskop emeritus av Rouen:

Kommende torsdag, 26.sept. kl. 17.30 – i abbediet Saint-Ouen i Rouen, åpner vi et Johannisk år for hundreårsfeiringen for pave Benedict XV’s kanonisering av Jeanne d’Arc den 6.mai 1920, og med et enstemmig lovvedtak lot Deputerkammeret innføre en nasjonal festdag for Jeanne d’Arc og patriotismen, den 10. juli 1920. Slik kom  forsoningen mellom Kirken og Republikken i stand. Jeg gleder meg over at jeg har kunnet forene de sivile, de kirkelige og de forskjelligste kulturelle samarbeidspartnere for å legge programmet for manifestasjonene av denne nye minnefesten (konserter, filmer, konferanser etc.).

Mgr. Descubes vedlegger plakaten for jubiléet, og der ser en at jubiléet feires et helt år fra september 2019 til september 2020 med «konserter, filmer, utstillinger, teater, konferanser, kollokvier – i hele byen». 

Det henvises til – Infos: rouen.fr

Invitasjonen til åpningen av feståret er underskrevet av Rouens borgersmester, Yvon Robert, presidenten for Jeanne d’Arc’s minneforening, Jean Duramé, presidenten for den rouenesiske kommiteen for hedringen av Jeanne d’Arc,  Jean-Pierre Chaline og av dagens erkebiskop av Rouen – Mgr. Dominique Lebrun.

Åpningsprogrammet var Carl Theodor Dreyers film La Passion de Jeanne d’Arc, som ble akkompagnert på Cavaillé-Coll-orgelet i St.Ouen av abbediets hovedorganist Jean- Baptiste Monnot.  Prof. Jean-Louis Jeannelle fra Sorbonne innledet før visningen av filmen.

Filmens originalutgave trodde man lenge var tapt, og Dreyer klippet sammen en ny versjon av det filmmaterialet han hadde igjen, men så ble den eneste originalen gjenfunnet – i Norge! På Dikemark sykehus. (Opplysning fra Ole Dahl Rossbach, Kristiansund.)

For en del år siden ble filmen vist i Trondheim, der Trondheim Symfoniorkester  satt foran lerretet og den danske komponisten Ole Schmidt dirigerte sin egen musikk til filmen.

Allerede under Olavsjubileet i Rouen i 2014 kunne man se at man forberedte Jeanne d’Arc-jubileet, for hennes alter i Rouenkatedralen var flott restaurert. En må passere dette alteret for å komme ned til krypten hvor Olav den Hellige ble døpt, og hvor minneplaten ble avduket lørdag 18. okt. 2014.

Det kunne være en idé at også i Norge kunne Dreyers film vises igjen, siden den eneste originalen ble gjenfunnet her. Sir George Bernhard Shaw’s teaterstykke som hadde première i 1923 – 3 år etter kanoniseringen – som det tok nesten 500 år å få til (!) – det kunne også settes opp igjen. Da jeg for mange år siden hørte et opptak av dette teaterstykket – mens jeg fulgte med på teksten – tenkte jeg: Hadde hun levd i dag, ville hun blitt brent igjen!

På branntomten i Rouen står det idag en ganske moderne kirke. Og for ordens skyld: det var engelskmennene som brente henne! Det er vel også derfor at Sir. George Bernhard Shaw fremstiller prosessen som om det ikke var noe ondt eller kriminelt i å brenne henne på bålet – det måtte liksom bare bli slik, blir det sagt og skrevet ut fra Shaw’s teaterstykke. Uffda!

Las Palmas, 16.desember – 2019.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *