Bokhandel på kjøkkenbordet:

Da NotaBene bokhandelkjede gikk konkurs før jul, var det den eneste frie og uavhengige bokhandlerkjeden som forsvant. De andre er eid av forlagene.

Jeg skulle ha signert den nye boka mi om Olavsjubileet i Normandie – den 21.desember, på NotaBene Surnadal, men det ble det jo ikke noe av da. Jeg fikk signert et par på Bjørnsonfestivalen, men det er ikke så lett å selge bøker ved siden av kjendiser som Knut Ødegaard, Edvard Hoem m.fl.

Dette var uten tvil konkursrytteri: Butikkene ble fylt opp til jul, så slår man seg konkurs, og selger ut alt – mens de som leverte varene ikke får noe. Når jeg, slik som de andre, ber om å få pengene våre, blir vi henvist til adressen som opererer booppgjøret. Vi henvender oss, men blir vist videre til en neste og så til en neste – med det resultatet at vi gir opp, selvsagt. Stygg sport! Og de får dø i synden, for vi som har levert bøker til dem, er rettsløse.

NotaBene her i Surnadal hadde en velfylt hylle med bøker av lokale forfattere, og vi mistet alle mye penger. Jeg mistet over 6.000.  Surnadal kommune nok mest, antar jeg, fordi de solgte de nye bygdebøkene her.

Til dette kommer at vi lokale bokprodusentene trodde at vi hadde et kommisjonssalg gjennom bokhandelen, men så blir det påstått at det var et vanlig kassasalg, og det bidrar da til at vi mister pengene våre. Jeg fikk heldigvis overta restopplaget av mine bøker i butikken, både her og på Molde. Jeg håper at de andre også fikk det.

I disse Corona-tider kan det jo være kjekt med nytt lesestoff, så når det gjelder mine bøker, kan de kjøpes på kjøkkenbordet her, eller på nettbokhandelen.

Boka mi om en reise i Indokina i 2011, hadde den vanskjebne at innehaveren av forlaget ble blind og måtte avslutte forlaget, så jeg måtte kjøpe opp restopplaget av min egen bok = 70.000 i tap, og bøkene ligger daue i kjelleren.

DISSE BØKENE ER FREMDELES I SALG:

Utvandringshistorie fra Nordmøre, Stangvik og Surnadal prestegjeld:

Jeg har fremdeles noen her, og noen selges fremdeles av Bokloftet på Løten brenneri (!)

340 kr.

Reisens Rom. Indokina 2011 (Reiseskildring) Selges bare hos meg. Corona-tilbud (!): 200 kr. (Du kan ligge på sofaen mens du reiser!)

Tante Borg: Hæmlengtfjor’n. Dikt av Ingeborg Solem f. Glærum, med rammetekster av meg, med dialektdiktene innlest på innlagt CD. Jeg har noen her, og boka kan ellers kjøpes på nettbokhandel, fortrinnsvis hos forlaget: Licentia i Bodø. 380 kr.

Haustferd i Europa. Olav den Helliges 1000 år. Dåpen i 1014. Dåpsjubileet i 2014. Kolofon forlag 2019. 340 kr. (Egentlig en reiseskildring.)

Jeg har noen her, men ellers selges boka av alle nettbokhandler, fortrinnsvis av forlagets nettbokhandel.

Messer i Murmansk – Solum forlag 1990: Vil noen lese boka mi om turnéen i Sovjet med Henning Sommerro og Paris’ gregorianske kor rett før Kommunismens sammenbrudd, finnes boka mi om det på biblioteket. Biblioteker som ikke har den inne, kan låne den inn. Ellers utsolgt fra forlaget.

I Frankrike heter det nå at denne turnéen var instrumental i å rive jernteppet…

Intervjuene med Pater Olav Müller, politisoldat i Sverige og i Finnmark under krigen, senere katolsk prest i Møre og Trøndelag – kan leses digitalt:

E-bok: ISBN 978-82-991394-2-7

Ellers skriver jeg nå på en bok med tittelen: DEN TAUSE GENERASJONEN – Nasjonal Samling, Farfar, Far og oss andre.

En amerikaner som var her ifjor sommer, sa: «Hvis du har en formue, og du ønsker å kvitte deg med den, så kan du bare skrive en bok.» Mine bøker har enten gått i balanse, eller gitt meg en skikkelig økonomisk baksmell. Det er bare de som skriver oppdiktede historier som tjener penger på det, fordi de har alltid et forlag i ryggen som stiller opp med et stort reklameapparat. Jeg gidder ikke lese oppdiktede bøker, og jeg gidder ikke skrive oppdiktede bøker – fordi jeg synes virkeligheten er langt mer spennende enn det som er oppdiktet.

Nå får vi ARK bokhandel her i Surnadal, har jeg hørt. Den kjeden er forlagseid, og derfor tror jeg ikke de vil selge bøker av oss lokale forfattere.  Men, den som lever får se. Imens har jeg bokhandel her på kjøkkenbordet mitt.

VELKOMMEN!

(Men jeg praktiserer ikke VIPS! Ta med kontanter – eller du får regning som betales i banken.)

Glærum, 24.mars – 2020.

Dordi Skuggevik  

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *