Sultens pandemi.

I årets første måneder er 3.7 mill. mennesker døde av sult, sa Paven idag – i sin preken på festen for Apostelen Mattias – Mattiasmesse, som også er markert på den norske primstaven.

Apostelen Mattias erstattet Judas i disippelflokken. Han var født i Bethlehem, og omvendte tusener av jøder til den kristne tro, før de skriftlærde fikk ham steinet og hodet hogget av ham. Å heve røsten mot samfunnets ledere har alltid vært farlig.

Paven snakket også om fattigdomspandemien og om de hjemløses pandemi. Det er tydelig at det er først når pandemier rammer verdens rike befolkning at alarmen går.   

I bare den tiden jeg har levd på jorden – 75 år, har verdens befolkning fordoblet seg. Klarer jordkloden å bære flere mennesker? Jordkloden gnages bar, for å kunne opprettholde denne eksploderende befolkningen. Det er i vår tid, den moderne tid – at vi opplever befolkningseksplosjonen. Det er i vår tid vi har kunnskap om hvordan vi skal kunne balansere befolkningens størrelse med næringsgrunnlaget.  Men, situasjonen blir ikke drøftet noe sted.

Mor Theresa fikk Nobelprisen fordi hun lærte befolkningen i Calcutta hvordan de kunne begrense størrelsen på barneflokken – med enkel praksis for familieplanlegging. Metoden er både enkel, gratis og uten bivirkninger: Unngå samleie rundt eggløsningen.

Det er merkelig at ikke verdens ledere er mer opptatt av å balansere størrelsen på  befolkningen i forhold til næringsgrunnlaget i verden. De bør spørre seg selv hvorfor. De bør kanskje også spørre seg selv om det snart blir mangel på oksygen for alle disse menneskene, før oksygenmangelpandemien kommer.

Glærum, Mattiasmesse, 14.mai – 2020.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *