NRK: Brutalisert overgrep fra Alstadhaug kirke, Levanger.

Idag skiftet jeg til P1 for å høre litt orgel, kormusikk og kirkesang fra Den norske lutherske kirkes høymesse, men akk – hva foregikk? Trønder-gospel fra Alstadhaug kirke, stod det i avisen da jeg så etter.

Hvem tror NRK er målgruppen for høymessen de pleier å sende søndag kl. 11? Alle vet jo at det som oftest er ensomme gamle kirketro mennesker som sitter alene i sitt hjem, på aldershjem eller på sykehjem, og som ikke kommer seg til kirken. De ble idag offer for en brutalisert musikk-voldtekt foran radioene sine. For dem hadde ikke dette noe å gjøre med kirkens høymesse på søndagen. De er fremmede for denne brølingen, plystringen, kaukingen, klappingen og BANG-BANG-EN.

Jeg har ofte kjørt forbi Alstadhaug kirke ved Levanger, der den ligger høyreist, flott og majestetisk på høyden ved veien – og utstråler gammel gudvendt høytid.   Men, idag – når Brøndbo & co via NRK gikk i gang med sin brutaliserte og vulgariserte utgave av gospel – «trønder-gospel» – er det rart at ikke kirken falt sammen i en flishaug og ligger der og hulker og gråter enda.  Det er én ting at Brøndbo & co ikke forstår at de var på feil sted, men det som er virkelig galt, er at menighetsrådet er så på jordet at de lar det skje, og enda verre: at NRK slår de gamle kirketro foran radioene i hodet med BANG-BANGET!

Jeg vet veldig godt hva ekte gospel er. Jeg har til og med vært til stede i The Superdome i New Orleans i regi av First Baptist Church Convention i 1996. Det var 60.000 svarte ansikter og 2 blekansikter, min venninne – sangerinne fra Wisconsin – og jeg. 21 storvokste svarte biskoper i hvite smokinger danset og jazzet i lang rekke på scenekanten. Dette var deres ekte idiom. «Trønder-gospelen» var en ren hån mot dette som var ekte, og det var en hån mot idiomet radiolytterne har forholdt seg til gjennom livet.

Jeg synes det er selvsagt at den høymessen NRK sender ut til de ensomme kirketro ved norske radioapparater, skal være en klassisk norsk høymesse med orgel, kor, liturgi og menighetssang – og et repertoar som de gjenkjenner og som de kan glede seg over. Amen!

Glærum, 5.juli – 2020.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *