Kommentar til presidentvalget i USA:

(Denne teksten ble skrevet for Driva, på spørsmål fra redaktøren. Jeg trodde de 5 punktene jeg fikk fra redaktøren skulle være veiledende, men han klippet stykker fra denne teksten og limte dem inn under punktene som idag, 20.01.2021, er trykket i Driva. Her er hele teksten.)

Gamle tanter rundt kaffebordene i Norge, hisser seg opp i blindt raseri hvis President Trump blir nevnt. Hvis man prøver å komme inn for å moderere litt, kan vennskap og slektskap gå helt opp i limingen. Dette er noe, som siden en tid, virkelig har overrasket meg. Jeg har tenkt mye på det. Jeg har forholdt meg til dramaet rundt President Trump som tilskuer og kommentator, men «tantene» går «all in» og hengir seg til et utrolig hat. Årsaken er manipulasjon fra mediene,  og det er skremmende hvor fort publikum lar seg omdanne til en mobb som hengir seg til revejakten media legger opp til. Og her er NRK en mester. De har flere mediadrap på samvittigheten.

Jeg har prøvd å høre taler og se begivenheter på direktesendinger på BBC og TV2 Nyheter, for de sender mer direkte enn det NRK gjør. NRK bytter ut ord i sine sitater, de omformulerer utsagn, de serverer sine tolkninger som «nyheter». Publikum reagerer derfor ikke på direkte nyheter og utsagn, men på fortolkninger. Det gjør ofte amatører i dagliglivet, men NRK burde være mer profesjonelle. Så: har vi vært utsatt for slomsete journalistikk, eller er det bevisst omfortolkning av begivenheter og utsagn?

Da min slektning Sivert H. Glarum, toppforsker på bl.a. superledere – bosatt i New Jersey, kom til Glærum på «roothuntning» – sa han følgende: – Vi i USA finner opp dingsene, Kina lager dingsene – og vi i USA kjøper dingsene fra Kina. Derfor går det en konstant pengestrøm fra USA til Kina. Donald Trump visste dette, for han var næringslivsmann. Han så hvordan dette utarmet USA: Tap av arbeidsplasser, dårlig familieøkonomi. – Jeg har selv vært inne i 300 amerikanske hjem, og ute på landsbygda og i småbyene der, ble jeg servert mat fra nesten tomme kjøleskap og det stod «foodaid» på det meste = mathjelp. Det var ikke mye kjøtt i spaghettien, for å si det sånn.

Når næringslivsmannen Trump ankommer yrkespolitikernes høyborg – Washington D.C. – ble det som når reven ankommer hønsegården: Fjærene føyk og hønsa prøvde å hakke reven i hjel, godt hjulpet av media. Men Trump kjente media fra før, og valgte en direkte kanal for sin kommunikasjon med Folket: Twitter. Det ble ikke andre media glad for, med de følger det fikk for ham.

Jeg fant omsider talene fra foran Det hvite hus på internet – ja talene! Det var flere som holdt taler før President Trump holdt den siste talen. Det pågikk 3 – 4 timer. Så gikk marsjen «Save America March».

Fordi Senatet skulle godkjenne valget denne dagen, var det stort mediaoppbud både ute og inne i Kongressbygningen, så vi sitter igjen med foto fra fagfotografer som kommer til å gå inn i historiebøkene. Ett foto gjorde sterkt inntrykk på meg: Associated Press hadde tatt et foto fra bak rekken med politi – mot ansiktene på inntrengerne og han med bøffelhorn og vaskebjørnlue på hodet. Det som slo meg, var ansiktsuttrykkene på disse mennene: – de så «lost» ut, de så fortapt ut. De så ut som om de var vokst opp i fattigdom på spaghetti uten kjøtt i. Forklaringen er enkel: De kommer fra marginaliserte områder i USA der president Trump har utgjort en forskjell: – Aldri har så mange svarte vært i jobb som under President Trump. Middelklassen har gått mange hakk opp i levestandard. Han trekker soldatene hjem utlandet. Han trapper ned det dyre byråkratiet. Han snakker et enkelt hverdagsengelsk som de kjenner seg igjen i. Og han snakker direkte til dem – på Twitter. Som bror min, som har vært mye i USA og sammen med amerikanere, sa: «Han er så amerikansk at det er bare å henge på ham to seksløpere!» Ikke noe av dette tolereres av yrkespolitikerne. Heller ikke av media. De har passet veldig godt på bl.a. – ikke å nevne at han fikk flere stemmer nå enn ved sitt første valg. Vi har aldri fått se og høre generalen fra Texas som stod foran Det hvite hus før marsjen, sammen med sin kone – senatoren, og fortalte at i Texas hadde de vunnet frem i domstolene, og President Trump var blitt tilkjent 600.000 stemmer som var blitt «borte».

Det vil sprenge rammen for Driva’s behandling av dette temaet å gå videre på dette, men dette dramaet i USA vil få et langt etterspill i både bøker og doktorgrader – og der blir nok medias rolle lagt under lupen. Heldigvis er man allerede i gang med å diskutere problemet med at ytringsrommet i verden nå blir styrt av enkeltpersoner som står bak sine sosiale medier på internet. Den tysk-amerikanske jøden, Mark Zuckerberg, som eier og driver Facebook, har allerede vært innkalt til senatshøring. Jeg så det på direkten, så ham svette foran et berg med gamle senatorer som alle så på ham og stilte vanskelige spørsmål. Han var ikke særlig høy i hatten da. Det blir nok flere høringer i Senatet.

President Trumps videre skjebne? Jeg tror han kommer igjen til neste valg med en brakseier. De fattige og marginaliserte i «utanbygda» i USA ser ham som sin redningsmann. De er veldig sinte.

Glærum, 18.januar – 2021.

Dordi Skuggevik   

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *