Hvorfor ikke gregoriansk sang i Todalen?

For kommende «Vårsang» i Todalen kirke refereres det som skal synges – men, blir det fremhevet, det skal ikke synges noe gregoriansk. Hvorfor ikke? vil jeg gjerne spørre.

Ja, hvorfor ikke, når Marit Løfaldli fra Rindalen er spesialist på å synge gregoriansk sang, som medlem av Schola Sanctae Sunnivae –  et gregoriansk kvinnekor som er grunnlagt av – og som er ledet frem til en ledende posisjon på verdensbasis, av nordmøringen Anne Kleivset. Anne har enda til gode å bli invitert med koret sitt hit til Nordmøre. Skammelig!


Den gregorianske sangen er basis for Vestens musikk, og mye av den hører vi fremdeles gjennom både liturgien i kirken, og i folketonene våre. Sangen «Eg heiter Håvard Hedde» er en gregoriansk kyrie! Notesystemet ble utviklet gjennom den gregorianske sangen tidlig på 800-tallet for å kunne transportere sangen ut til alle deler av Karl den Stores keiserrike, på keiserens befaling!


Jeg har sunget mye gregoriansk sang med mine skoleklasser, og ungene elsker det! En elevgruppe sang til og med Olavsekvensen Lux Illuxit laetabunda for Arne Nordheim i Grotten en tirsdag morgen. Han ble høylig imponert.


La Marit Løfaldli intonere «vårsangen» med gregoriansk sang solo! Det vil bli et flott begynnelse. For – hvorfor skal hun stå i Todalen kirke og underslå sin kompetanse på vår eldste kjente sangform? Det vil bli for DUMT!!!


Glærum, 2.juni- 2021.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *