Feilslått skolebygging i Surnadal:

Øye skole, Surnadal:

Ingen sløydundervisning siden når?

Av innlegg på Trollheimsporten idag, ser det ut som om det ikke har vært undervist sløyd i sløydsalen på Øye barneskole i Surnadal. siden sløydlærer Håvard Orset døde i 2003. Korrekt?

Jeg har påpekt det tidligere, at Blåbygget på Øye skole er for bra til å rives. Det inneholder høyloftede, luftige, store rom med store vinduer som gir godt lys i sløydsal, tegnesal og tekstilformingssal. Dessuten har det gymsal med scene.

Og det flotte, romslige og lyse skolekjøkkenet? Er også husstellfag blitt valgt bort? Skolekjøkkenet  ligger i østre ende av Gulbygget – bygningsdelen som også skal rives.

Men, kanskje disse fagene er blitt valgt bort siden lange tider? Siden 18 år, da sløydlærer Håvard Orset døde?

Hva er disse fagene blitt erstattet med?

Hva er det som står igjen på timeplanen for barneskolen, når alle praktiske fag og kunstfag, inklusive klassesang og musikkfag, har jeg forstått – dessuten også Kristendommen – skal kastes ut? Vi opplevde at barna ble nektet av rektor å synge Deilig er jorden – ved juleavslutningen de siste par årene – «Fordi det kunne være evangeliserende,» – ble han sitert på. (Hvorfor driver Norge misjon i Afrika – når det er her det trengs?)

Barna læres heller ikke opp i å utvikle en håndskrift… Jeg oppdaget det da jeg hadde en intelligent 10-åring fra Øye skole i en annen sammenheng, og hun begynte å sukke og bære seg over at ikke hun kunne skrive slik som jeg kunne det. De fleste skoler har sluttet med det, fortalte en tidligere kollega. Hol i hauet! Hvilke idioter styrer utviklingen i norsk skole? Den lokale rektoren? Driver han sin egen private egotrippskole? Hvem skaffer seg innsyn på hva de driver med i skolen? Hva er agendaen?

Utrivelig ny skole:

Den nye skolen ser fra veien ut som en stor, mørk, gråsvart, fryktinngydende kloss, et Fort Knox – et fengsel, en trussel, et bygg som skruer oss ned i frykt og beven og skrekk og gru bare vi kjører forbi. Bygget inviterer oss ikke inn. Den ser totalitær og farlig ut. Skikkelig Stalin-skole! Dagens barneskole, derimot, som skal saneres, møter barna med et hyggelig arkitektonisk oppsyn – i blått og gult, hyggelige farger. Med hyggelig dekor på Blåbygget.

Ungdomsskoleelevene skal heretter gå inn i sokkeletasjen og to trapper opp til sine undervisningslokaler i 2.etg., har jeg lest. De skal altså rumle opp og ned to trapper hvert friminutt. Helt mot all fornuft og praktisk sans!

Sammenbyggingen:

Tidligere lærerkolleger, og lærere fra andre steder, er sjokkert over at ungdomsskole og barneskole bygges sammen. Det er å gå baklengs inn i fremtiden – og på tvers av pedagogikk og metodikk.

Det som var negativt med skolebyggene både på barneskolen og ungdomsskolen, var at mange klasser skulle ut og inn samme inngangsdør og i flokk innover korridorene. Og toalettbesøk ble unngått fordi det var store sentraltoaletter nede i en fryktinngydende kjeller hvor mobberne stod klare. Har de nye byggene klart å eliminere dette?

Hvor er diskusjonen?

Hvor er diskusjonen om det som skjer med skolebygningene – og dermed innholdet i skolen, på Øye? Hvor er Foreldresammenslutningen? Hvor er lærernes fagforening? Hvem har kjørt over dem og gjort dem stumme?

Jeg vet at toget har gått.

Jeg har ropt i skogen om dette tidligere, uten å få svar. Ikke så mye som et ekko. Amatører (politikere) i Kommunestyret har kjørt rett over lærerne, over foreldrene, over barna, over sunn fornuft! (Her banner jeg høyt, men unnlater å skrive det!)

Den dårlige utviklingen begynte da den store kaka av et nybygg ved barneskolen ble klasket ned midt på lekeplassen, og skapte mange hjørner og innsmett der mobberne kunne tumle seg uoppdaget. Og: Redusert uteområde = mere knuffing.

Kommuneøkonomien:

Vi vet alle at kommuneøkonomien i Surnadal skjelver i grunnvollene, så hvorfor satte de i gang med å bygge en ny og unødvendig skole? Uforståelig for svært mange av oss. Og svært mange av oss er rasende. Men, hvorfor kom ikke folk på banen mens det enda var tid?

LA STÅ!

Jeg oppfordrer så mange som mulig til å gå opp til barneskolebyggene og henge opp plakater med den kjente innskriften på: LA STÅ!

Glærum St.Hans-dagen – 2021

Dordi Skuggevik

Elev – senere lærer ved Øye barneskole og ved Surnadal ungdomsskole, rektor ved Rindal skole.

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *