TRONDHEIM: Ingen buss stasjon – flyplass!

I flere år, på vei til Las Palmas før jul, gikk jeg av Mørelinjens buss utenfor busstasjonen i Trondheim, trillet bagasjen 10 meter vider til busskuret – og etter noen minutter var jeg på flybussen, og neste morgen, etter en natt på Raddison, gikk flyet til Las Palmas! Enkelt, liketil og greit.

Men – ifjor kom det ingen flybuss. Sammen med to utlendinger stod jeg der og ventet og ventet. En buss stoppet, sjåføren rullet ned vinduet, og sa at her kom det ingen flybuss mer – firmaet «Flybussen» var lagt ned. Og for å ta Værnes-expressen måtte vi dra opp i byen, sa han. Opp i byen – hvor da? Det var han uklar på. Taxi til mange hundre kroner ble løsningen.

Hjem igjen ifjor, måtte jeg ta taxi Værnes – Surnadal p.g.a. Coronaen – 3.500 kr, så da slapp jeg å finne ut av hvor jeg skulle gå av Værnes-expressen for å finne Mørelinjens buss.

Da jeg for 3 uker siden – altså ett år etter! – skulle reise samme veien, ringte jeg Flybussen. Fremdeles nedlagt og vekke. Så ringte jeg Værnes-expressen. Nei, de hadde ikke overtatt stoppestedet ved stasjonen. Den unge mannen i telefonen sa hvor oppe i byen jeg kunne finne stoppested. Hotellet han oppgav, hadde jeg aldri hørt navnet på, han klarte ikke å forklare hvor det var, og dessuten – kave seg lange veier med stor koffert og ditto cabinbag + seg selv…?!

Sjåføren på Mørelinjen visste heller ikke hvor han kunne sette meg av – slik at jeg kunne gå over på flybussen…!

Altså: Trondheim by har ikke bussforbindelse mellom jernbanestasjon/rutebilstasjon og flyplassen!

Høl i hauet! Molbo! Forbi enhver begripelse at det går an!

Kunne jeg ta toget, sier du? Å? Altså – gammel dame skal buksere sin omfattende bagasje inn på jernbanestasjonen, ned trapp, bortover gang, oppover trapp og ombord i toget? Herre Jemini!

Det skulle også vise seg at nede ved den fine og greie busstasjonen ved jernbanen, der var nå alt omgjort til et helvete slik at Trondheim igjen kan grave ned noe av bompengene de raner av folk. Det var dessuten mørkt, uoversiktlig  – og sjåføren sa at det var svært trafikkfarlig der – for de kjører helt forferdelig her, sa han. Han kom springende etter meg med refleks som han festet på kofferten. Ja, det var mørkt, ufremkommelig og trafikkfarlig.

Det stod 1 taxi foran jernbanen. Jeg hadde åndsnærværelse til å be om flytariff – og det var 750 kr. Så bar det avgårde med en somalier – 14 år i Norge, ved rattet. Han kjørte opp i daler, over hauger og åser – og da han begynte å kjøre vestover igjen og vi hadde kjørt lenge – da spurte jeg hva som foregikk. Jo, sa han, det var så mye som var stengt p.g.a. reparasjonsarbeider. Heldigvis hadde jeg fått fast pris 750 kr .- ellers ville taxameteret ha sprengt skalaen sin.

Om halvannen uke skal jeg hjem igjen. Hvor skal jeg da gå av Værnes-expressen for å finne Mørelinjens buss?

Las Palmas 4.des. – 2021.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *