Miniretrett på Birgigttaklosteret 1.juli – 2023:

Forelesningen om «Forbannelsessalmene» hos David som Sr.dr. Ann Elizabeth Sweet fra Tautra/Notre Dame-universitetet i USA, holdt på Birgittakosteret på Tiller idag, var meget interessant, og var verdt 15 mil x 2 t/r Surnadal – Trondheim, selv om gasspedalfoten var som en stokk ved hjemkomst etter 30 mil…

Ikke alle kloster bruker disse «forbannelsessalmene» der mennesket lister opp for Gud – alt det stygge de i sin nød vil at Gud må gjøre overfor dem som de vil hevne seg på, sa hun, men på Tautra brukes de for å kontrastere hvordan dette snur i Det nye testamente. – I Det gamle testamente slutter livet ved døden, det gjør det ikke i Det nye testamente, sa hun.

Eksempelsalmen som

ble brukt, er nr. 69.

Foreleseren delte ut ark med disponeringen av forelesningen = meget praktisk.

Og så sang vi vesper i kirken etterpå, så var det adorasjon av Herrens legeme med mulighet for skriftemål – og så var det quich m/ salat og en meget eksotisk hjemmelaget is med kaffe.

Som tidligere påpekt: Midt-Norge har fått tilført et tungt teologisk miljø: Sr. Ann Elizabeth med nevnt dr. grad i bibelkunnskap. Biskop Erik Varden med dr. grad i kirkehistorie fra Cambridge. Prior Joël Reignard på Munkeby – mangeårig novisemester og lærer for nye munker i Cisterciensernes stamkloster Citeaux i Frankrike.

Liturgien har for meg alltid vært det sentrale, for jeg har jo i nesten 40 år undervist i kristendom i skolen, og var liksom ferdig med tekstene, men plutselig er jeg blitt student igjen – på Tiller, for cistercienserne har en måte å brette ut «foldene» i teksten på, som gjør alt merkelig nytt og spennende.

Glærum, 1.juli – 2023

Dordi Skuggevik

+6

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *