Samenes selvpåførte segregasjon:

NRK melder at nå er striden om eiendomsretten til land og vann i Karasjok kommet til Høyesterett.

Arealet tilsvarer 5 x Oslo kommunes areal, opplyses det.

Siden samene trakk inn i Finnmark i Vikingtiden, og de lærte å holde tamrein av norske fastboende bønder (UiO), har de beitet på andres land. «Tålt bruk» heter det i jussen. «Tålt bruk» vil med tiden føre til eiendomsrett – av og til.

Men nå melder NRK at kvenene var i Karasjok før samene….Akkja. Men, før dem var nordmennene der. Husk det! Siden flere tusen år!

Det greieste og klokeste må være at Staten og Finnmarkseiendommen fortsatt står som eiere, og kan byksle bort bruk av grunn. Det ville være en salomisk dom, sammenlignet med at den store eiendommen skal rutes opp og distribueres til samefamilier, som riktignok er i slekt med hverandre, men som ikke vil hindre kiv og strid når reinen ikke vet hvor bytsteinene står.

Høyesterett bør tenke seg grundig om så de ikke endrer dagens situasjon, tror jeg.

Antropologene har et stort forskningsfelt å gå løs på nå, for å finne ut hvorfor samene påfører seg selv segregasjon, apartheid og egenprodusert «rasisme».

Oppi det hele kommer vel samenes svar på Greta Thunberg og hopper opp i denne suppa og vil hevde at de få samene vi har, skal ha eierskap til hele Norge, selv om de nå er utkonkurert av flere etniske grupper i Norge, der de fleste innordner seg Islam. Snart vil vel de proklamere Groruddalen som islamsk fristat, og da har vi det gående…

Kanskje vi katolikker skal kreve tilbake våre førreformatoriske kirker – «for vi var her først»! Vi kan begynne med Nidarosdomen, for den utsettes nå for diverse typer skjending og misbruk.

Glærum, 5.mars – 2024

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *