Åpen ild i Bøkeskogen

Verdens nordligste bøkeskog finnes i Prestgardsskogen i Stangvik. Det var nesten 25 år siden jeg sist hadde vært der, da jeg la turen dit – før konsert i Stangvik kirke – søndag 29. mai d.å. Den fine lille sletten i hjertet av Bøkeskogen, som jeg husket fra tidligere besøk, var ikke lenger uberørt av menneskehånd, men var nå nedtråkket, bestrødd med halvklovninger til benker, og hadde også fått en liten «høyløe» til ly for barnehagegrupper og andre. Fortryllelsen og uberørtheten var borte. Men, det var ikke det verste. Det verste var at her inne i Bøkeskogen, som burde vært fredet, her hadde man brent bål. For å minske brannfaren, hadde man over den gamle bålgrua – satt opp en grillpanne, opphengt i tre jernstokker. Inne i «høyløa» fikk jeg den store støkken: Halvbrente kubbelys stod direkte på en tømmerkubbe, uten isolasjon mellom lys og treverk. Jeg tok med en plastpose og en pappkasse med rot og skrot, gamle aviser, utbrente fakkellys og nedbrente kubbelys da jeg gikk – og kastet det i eget søppel da jeg kom hjem. Det er et mirakel at det ikke er kommet til en skogbrann her. Jeg vil oppfordre Surnadal skogkontor og Surnadal brannvesen til å sette opp en enkel liten plakett på «høyløa» med følgende tekst:

All bruk av åpen ild er forbudt!

 Glærum, 3.juni 2016

Dordi Skuggevik

 

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *