Julenisse med dildo i Oslo.

NRK’s nyheter idag er svært opptatt av en stor rød skulptur som Ringnes har satt opp i Ekebergåsen. Den heter «Santa» og er selvfølgelig den amerikanske julenissen, oppkalt etter St.Nicholas fra Myra i Tyrkia – og som senere ble St.Nils = Nisse.

Figuren holder noe i hånden, noe som NRK ikke kan bestemme seg for hva er. Er det et juletre? Eller er det et «sex-leketøy» – d.v.s. det vi for noen år siden kalte en «dildo» – eller «løs-kuk», som det heter på folkemålet her oppe i Midt-Norge? Da denne gjenstanden kom på markedet, ble det gjort et stort nummer i norske media av at det nå lå et høyt antall av dildoer under norske juletrær. Det ble faktisk «årets julegave». Siden har vi ikke hørt så mye om dildoen, etter at denne dildo-bølgen la seg.

Dette kunne jeg ha skrevet langt og eksistensielt om her – om mannen som ble redusert til et kunstig kjønnsorgan som ensomme kvinner kunne tilfredsstille seg med i enerom, der seksualitet som skal bringe mennesket inn i den fullkomne communion med et annet menneske, blir redusert til en ensom handling med en død substitutt i et enerom. Fallosen som i alle kulturer er blitt hedret som symbolet på nytt liv, ble altså redusert til en død ting – en handelsvare.

Noe mer motsetningsfylt i forhold til Kristendommens indre essens og menneskesyn er det vanskelig å tenke seg. Når derfor «Santa» står oppe i Ekebergåsen og holder den døde løsfallos-julegaven i hånden, så må «Santa» i Ekebergåsen oppfattes som et svært ladet kunstverk som sier alt om oss og om vår dødskultur i dag. Jeg tipper at «Santa» ble laget da Dildobølgen gikk over verden for noen år siden, og at kunstverket ikke er av ny dato. Men kunstverket vil alltid være en advarsel mot tingliggjøringen av mennesket, og av vulgariseringen av mennesket. Den vil også påminne oss om hvorfor vi feirer jul, og hva julen konfronterer oss med – hvert år: Faren ved å tingliggjøre mennesket. Dessverre viser det seg at medarbeiderne i NRK’s nyhetsavdeling mangler referanser til å forstå dette i kunstverket «Santa». Kunst skal alltid fortelle oss noe om oss selv og vår eksistens. Kanskje forstår likevel folkene i NRK hva kunstverket belyser, men de vil ikke ta det innover seg. Det blir for sterkt og for utfordrende for dem. Vi er nemlig kommet langt bort fra Julens budskap. I alle fall har NRK det i sin selvpålagte Kristofobi som de stadig promenerer.

Glærum, 1.juni – 2018.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *