Husmorskolen på Gyl.

I referat fra Sjøbruksmuseet i Bøfjorden 17.juni, blir det referert fra Einar Oterholm sin presentasjon av boka hans om husmorskolen på Nordmøre – om stortingsvedtaket av 1908, og oppstarten på Gyl i 1910.

Men saka er at det var husmorskole allerede vinteren 1898-99 på Gyl. Lærerinne var Gjertrud Haarset. På side 208 i boka «Tante Borg: Hælengtfjor’n» finnes fotobeviset for at det var husmorskole i huset på den gamle sorenskrivergården «Bakkain» på Gyl. Bror min husker enda ovnen på bildet. 5 elever er navngitt på bildet, bl.a. «Tante Borg» = Ingeborg Sivertsdatter Glærum, senere Ingeborg Solem på Gyl. Hun gikk senere på Stabekk og på Lier hagebruksskole, og kom tilbake til Gyl og drev husmorskolen på Gyl 1910 – 1920. På side 208 er det bilde av henne med et av sine kull på Gyl, og der sitter også håndarbeidslærerinnen – Rakel Skuggevik, senere gift Kamsvåg i Straumsnes. Rakel var utdannet ved Husflidsskolen i Oslo. På side 213 er det 2 foto av Ingeborg Solem – «Tante Borg» i elevflokken på Stabekk. På et annet bilde i familiens eie – av et husmorskolekull på Gyl, står Kristen Skuggevik midt i flokken. Han var utdannet ved Ås landbrukshøgskole og ved hagebruksskolen i Sandnes på Jæren.

Den drivende kraft bak initiativet med husmorskolen på Gyl må ha vært Betzy Elisabeth Albertine Bronn Skuggevik, guvernante fra Oslo, som giftet seg med amtskolebestyrer O.K.Skuggevik fra Tvedestrand – i Stangvik kirke – lillejulaften 1889. Disse to møttes som huslærere på Selsøvik gamle handelssted rett sør for Bodø, der Betzy lærte administrasjon av hushold i den store husholdningen på handelsstedet. Betzy gikk også i bresjen for kvinners stemmerett, og er den første som underskriver kravet på listen fra Tingvoll. Forøvrig fødte hun 10 barn, hvorav 8 vokste opp, mens hun strikket strømper til alle disse i timene hvor hun underviste. Hun fikk også tid til å spille på pianoet sitt. Notene hun etterlot seg er ganske avanserte.  Hun temmet dessuten en mannbisk hest – Bakksvarten.

På side 9 i Oterholms bok ser vi et bilde av kullet «Nordmøre Amtskoles 13de Pigekursus 1889» trolig i Stangvik. men uten navn under bildet. Det er O.K.Skuggevik som sitter midt i første rekke, og han må ha vært bestyrer for denne skolen i Stangvik, og jeg mener det er lærer Hagen som sitter ved siden av ham. Den kvinnelige læreren vet jeg ikke hvem er.

I Oterholms bok er det er stort hol i historien om husmorskolen på Nordmøre, den tiden skolen var på Gyl. Jeg sa til Oterholm at jeg hadde disse fotoene, men han var ikke interessert. Ikke var han interessert i å spørre om tiden på Gyl heller. Det er synd at dette holet skal skjemme en så bra bok og et så godt initiativ. Bildene kom jo med da, i boken med Ingeborg Solem sine skrifter. Boken «Tante Borg: Hæmlengtfjor’n» kan kjøpes i nettbokhandelen til forlaget: www.licentia.no

Glærum, 18. juni – 2018.

Dordi Skuggevik

 

 

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *