CD-omtale: Bønner i tunge tider. En gregoriansk hyldest til Orientens kristne.

 

Nyttårsbrevet fra den drivende kraft i Choeur Grégorien de Paris, Louis-Marie Vigne, ankommer med en rykende fersk CD: Prière pour temps de détresse, Un hommage grégorien aux chrétiens d’Orient (Bønn i tunge tider. En gregoriansk hyldest til Orientens kristne ).

Innspillingen er gjort sammen med nonnekoret i benedictinerklosteret Notre Dame de Miséricorde i Rosans i de franske Alper. Nonnene i Rosans synger alle tidebønner og messer gregoriansk. De kan virkelig synge! Jeg har en mistanke om at de har vært kurset av Jaan-Eik Tulve, som har holdt kurs mange ganger også i Norge.

Dirigenter er Louis-Marie Vigne og Tobias-Sebastian Dreher. Kunstnerisk leder: Gedrius Gapsys. Lydteknikere: Martin Vigne og Jean-Charles Wintrebert. Foto: Notre Dame-klosteret og Angela Liu, Fader Michael Najeeb op og Hervé Lamy.

Rommet hvor innspillingen er foretatt, er sognekirken Saint-André-de-Rosans. Den er det gamle refektoriet fra klosteret som Cluny grunnla her i 988. Lydkvaliteten er oppsiktsvekkende. Jeg har hørt Paris-koret i mange rom gjennom mange år og på mange plater, men aldri har jeg opplevd dem med en så høy kvalitet både sanglig og lydmessig.

Forsidebildet er fra Dominikanerklosteret i Mossoul i 2017 etter at det ble ødelagt av IS. På baksiden er det bilde av ruinene av det gamle klosteret Saint-André-de-Rosans. De kristne klarte selv å ødelegge det meste av dette klosteret i religionskrigene på 1300-tallet – uten hjelp av IS, og den franske revolusjon tok sluttrunden på destruksjonen.

Innspillingen ble gjort første uke i september 2018, der koret også sang messe 2.sept. – dedisert til, og i union med de prøvede kristne i Irak, Syria og Libanon, skriver de i CD-heftet.

Første spor er Jeremias’ bønn, sunget på arameisk av Fader Fadi Lion, som var rektor på presteseminaret i Erbil i det irakiske Kurdistan, men som nå er prest i den kaldeiske kirke i både Lyon og i Paris. Han er den som ivaretar overføringen av den kaldeiske liturgiske musikken, står det å lese. Som den siste i barneflokken på 10 i Bagdad, ble han undervist denne gamle sangtradisjonen av sin far – helt fra 7-årsalderen. Sangen er umulig å notere, opplyser Louis-Marie Vigne. Hans åpningssolo på arameisk, Jermias’ bønn, er gripende: Kom ihu, du Evige, dette som har hendt oss.

I CD-heftet har de trykket de latinske tekstene med fransk oversettelse.

Vi kan gjerne sette opp første frase i alle sporene, og se hvilken tekst som da kommer frem. (Advarsel: Dette er tung tids tale gjennom 2000 år.)

Kom ihu, du Evige, dette som har hendt oss.

Min Gud, min Gud! Hvorfor har du forlatt meg?

Gud, glem aldri i evige tider – din godhet og din nåde.

Kyrie Eleison!

Ved Babylons floder, der satt vi og gråt.

Reis deg, Herre, for å forsvare meg og dømme min sak.

Måtte alle de som fryder seg over min ulykke,

bli slått av forvirring og skrekk.

Herre, før min sak, og fri meg fra urettferdigheten.

Herre, jeg lider under volden, hva skal jeg si til mine fiender?

De vantro sa, slå ned den rettferdige, for han motarbeider oss!

Fri meg, Herre, fra Løvens munn!

Forsvar meg Herre fra synderhånd og falske dommer!

Fader, la denne kalk gå meg forbi.

Jeg sier dere, mine venner, frykt ikke dem som forfølger dere.

Jeremias: – Jeg er mannen som har kjent ulykken.

Og mørket falt på da jødene hadde korsfestet Jesus.

Dies iræ – På vredens dag skal Jorden legges i aske!

Jermias: Takket være Herrens kjærlighet, ble vi ikke tilintetgjort!

Selv om jeg går i dødsskyggens dal, frykter jeg intet.

Til deg Herre, setter jeg min lit.

Herre, du er min borg, min tilflukt, min frigjører.

 

De rettferdiges sjeler ligger i Herrens hånd, intet ondt skal vederfares dem, de synes døde, men de hviler i freden. Alleluia.

Hvor får vi kjøpt CD-en? Ja, si det… Det står ikke noe på embalasjen, hverken plateselskap, internettadresse eller noe annet navigeringspunkt, men Louis-Marie Vigne ber interesserte henvende seg direkte til korets internettadresse: contact@choeur-gregorien-de-paris.asso.fr eller til hans egen e-adresse: l.m.vigne@orange.fr

Pris. 15 € –  porto inkludert.

Glærum, 15.jan. – 2019.

Dordi Skuggevik

 

 

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *