‘Morsomme’ konfirmasjonsbilder ved alteret.

Fra Mo kirke ble det gjengitt tre konfirmasjonsbilder av fotograf Lediard: 1: Presten i prestekjole og to gutter i konfirmasjonskapper. 2: Presten fremdeles i prestekjole og guttene i svart dress. 3: Alle tre i dress, men med dressjakken kjekt slengt over aksla, og den ene gutten med sixpence-aktig lue på hodet.

Det synes sikkert snipete å kommentere at dette tredje bildet burde vært tatt utenfor kirkerommet, men mange i menigheten blir nok støtt av hvordan  fotografen har brukt det sakrale rommet, og at presten har godtatt det. Presten ble kanskje i farten overrasket over fotografens regi, og tenkte ikke fort nok i situasjonen.

Det at den ene gutten også har lue på inne i kirken og spesielt i alterområdet støter nok mange, for man har vært opplært til at når en går inn i kirken, tar menn hodeplagget av seg – blotter sitt hode for Herren, som man før ville ha sagt.

Som kristendomslærer for Den norske lutherske kirkes barn i over 30 år, har det også hørt med å lære dem respekt for det sakrale rom, og lære barna hvordan man oppfører seg i kirkerommet. Bilde 3 vil få mange til å reagere på hvordan fotografen, med prestens godkjennelse  – har brukt kirkerommet her.

Nå er jo norske kirker mer og mer blitt et forsamlingshus hvor folk går for å treffe hverandre, ikke Gud. Folk er også mindre «kirkevant» – som en engelsk prest med tjeneste i Norge sa en gang, men fremdeles er det mange i en norsk menighet som blir støtt når de opplever mangel på respekt for det hellige i det sakrale rom og for alteret. Det er noe som alle bør ta hensyn til, også fotografer.

Glærum, 31.mai – 2019

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *