«Olav – en syndig helgen.»

Skal si Tore Skeie får spalteplass i Adresseavisen! Utrolig! Man må nesten skrive en doktoravhandling for å imøtegå hans mange spalter.

Pater Olav Müller, som døde ifjor høst, holdt en gang et foredrag med tittelen: «Olav den Hellige – en syndig helgen som passer for meg». (Jeg regner med det er å finne på internet.) Der vil Tore Skeie kunne lese at han tar helt feil i ingressen på s. 36 i Adresseavisen 21.juni, hvor han postulerer at «…det finnes religiøse miljøer som ikke vil godta et skille mellom Olav som kristen symbolskikkelse og Olav som historisk person.» Tvert imot lærer den katolske kirken at en skal skille mellom det verdslige mennesket og Guds verk i mennesket. Pater Olav Müller presiserte at selv om Olav var en mann av sin brutale tid, så gjorde Gud ham til sitt redskap i den situasjonen Olav ble satt.

Jeg har 7 heldagseksamener i historie fra NTNU og hovedfag i tekstanalyse (fransk) fra NTNU, og har undervist både historie og kristendom i 35 år i skolen. Dessuten studerte jeg med pater Olav Müller, en av våre største intellektuelle, et år – før jeg konverterte til Den katolske kirken, så jeg er ikke helt uten fartstid, selv om Tore Skeie på hånende vis vil fraskrive meg enhver innsikt i sakskomplekset. Han promenerer dessuten det kollektivistiske menneskesynet som er et hovedpunkt for hans marxistiske historiesyn: Enkeltmennesket utretter aldri noe alene.

Det er dette menneskesynet som har etablert seg i Norge. Det er derfor Ada Hegerberg ikke kan spille på det norske landslaget i kvinnefotball: Hun er utviklet som fotballspiller i Frankrike – hvor individet utvikles og følges opp. «Gruppen» i Norge klarte ikke å bruke henne. Selv jeg kunne se det foran TV-skjermen. Å spille på det norske landslaget ville derfor ha ødelagt hennes karriere. Det var hun klok nok til å forstå. Men den norske mobben forstår det ikke.

Ellers blir jeg i samme avis utsatt for 2 vulgær-angrep – for å ha kritisert en av de nye norske sekulær-helgenene: Lars Haltbrekken. Den ene kritikeren er en pensjonert protestantisk prest. Han velger seg Haltbrekken fremfor Olav den Hellige, skriver han. Jeg vil bare si: Jeg er svært glad for å ha forlatt Kirken den norske.

Adresseavisens lesere kan se frem til flere stormer i spaltene når boka mi om Olavsjubileet i Frankrike kommer til Olsòk, hvis forlaget holder hva det lover. Da skal det nok bli brann i rosenes leir. Flammene vil slikke opp gjennom Adresseavisens spalter. Jeg tror såmenn jeg må abonnere på avisen igjen…

Glærum, 22.juni – 2019.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *