«Vårt totalitære demokrati skremmer folk til taushet?»

I mitt forrige innlegg på bloggen brukte jeg uttrykket «Den totalitære intoleranse». Det er en betegnelse jeg har lånt fra prof. Janne Haaland Matlary, og som illustrerer svært godt hvordan den kompakte majoritet i Norge idag nekter mange av oss å uttrykke våre meninger.  

Overskriften her er lånt fra psykolog, lærer og forfatter Marion Berntzen Koksvik. Hun setter spørsmålstegn etter en konstaterende setning. Koksvik sin sentens inneholder samme kjerne som Matlarys: Det er en massiv og mektig majoritet som nekter store deler av det norske folk å stå frem med sine meninger.

Igår satt jeg ved et bord på formiddagen og hadde en intensiv utveksling med et vennepar om diverse saker og ting. Da ble boka til Koksvik lagt frem, og overskriften her sitert. Jeg skrev utsagnet ned på en lapp, for å huske det, og for å sitere det korrekt. Mannen ved bordet sa at det er tungt å leve i Norge nå – der en stor del av befolkningen ikke får komme til orde med sine synspunkter.

Personlig har jeg ganske lenge vært bekymret for det norske folk, som er blitt en forsamling med hysterikere som hopper dit de blir bedt om å hoppe  – bedt av trendsettende media og politikere med «riktige» meninger. Slik har nasjonen jeg tilhører, antatt trekk av en mobb, som lar seg forføre til hysteriske utbrudd for å kvele motsatte meninger: Korsfest! Korsfest!

En slik nasjon kan komme veldig ut å kjøre, fordi folkemeningen og folkemengden lar seg jage hit og dit av siste demagog som får ordet. En slik nasjon er moden for diktaturet, og det bekymrer meg. Det bekymret alle oss tre ved bordet igår. Vi snakket om at individet i Norge kan ikke lenger uttrykke selvstendig tenkning og selvstendige meninger og ytringer. Knebler av forskjellig art dyttes inn i munnen på folk som tør å ytre seg ut fra selvstendig, kunnskapsbasert tenkning.

Dette innlegget her angår mitt forrige innlegg på bloggen, i særlig grad. Så har du ikke lest det, så les det i lys av det jeg skriver nå – her.

Glærum, 25. august- 2019.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *