Greta Thunberg – en rekvisitt i et klima-teater?

På dagsrevyen på BBC igår kveld begynte en nyhetsstripe å løpe under bildet: Greta Thunberg seiler inn til New York. Vi fikk se bilde av seilbåten med det høye seilet som lå på reden i NY og ventet på laglig tidevann. Omsider la de til kai, og det ble direkte sending. «Folkemengden» som det skrives om på nettet idag, var ikke stor, og da flokken fra båten kom opp på kaien, måtte de støtte og få på plass en sliten Greta. Hun så helt gåen ut, etter to uker på Atlanteren. De omkring henne, puttet etterhvert den så berømte plakaten med «SKOLESTREIK» i hendene på henne, og holdt henne opp for fotografering. Hun er liten av vekst, og så puslete og utmattet ut. Hun forekom meg som en ren rekvisitt, kynisk brukt av en flokk klimaaktivister som tydeligvis har tenkt å kryste siste dråpe ut av henne. Det er etterhvert merkelig at ikke svensk barnevern griper inn, for hun har enda ikke nådd myndighetsalderen.

Forleden stod det på Facebook at faren ikke hadde vært klar over hvordan moren og morens navngitte mannlige makker hadde utnyttet Greta i sin klimaaktivisme. Det stod at å sette Greta foran skolen med denne etterhvert så berømte plakaten, skal ha vært morens og makkerens verk. Faren skal ha gått ut og anklaget dem for å utnytte et sykt barn. Greta har som kjent Aspergers syndrom, noe som gir henne dette hypnotiserende ansiktsuttrykket som gir en stor effekt når hun står foran et publikum.  – Imidlertid står det på nettsidene idag at faren er med dem som skal seile båten hjem igjen. Hvis det er tilfelle, må jo moren og hennes makker ha vervet ham på laget. Klimaaktivistgjengen som har Greta som sin virkningsfulle rekvisitt i sitt spill for galleriet – har tydeligvis samlet mye penger i aksjonskassen sin – så kanskje faren er blitt med på laget for pengenes skyld.

Den som følger med, får vel etterhvert vite hva disse teaterstuntene består av. Det verste er jo at verden vil bedras, og horder i alle land heier og står i.  Hvor lenge det vil ta før rekvisitten Greta får et sammenbrudd av kjøret, det står igjen å se. Dette er ikke morsomt. Hverken misbruket av Greta eller hvor lett folkemengder lar seg forføre, er morsomt.

Glærum, 29.august – 2019.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *