Todalsbrua – skift mannskap!

Forleden kom det et påkostet hefte i posten med bilder av Sunndalens flotte fosser. Sunndal kommune var ute for å gjøre seg lekker. Men det var den ene siden om Todalsbru-prosjektet som fikk min oppmerksomhet – i den grad at jeg er deprimert enda. Og det ble ikke bedre av å lese TK idag 17.juni – s. 17: Kniver som har ligget så lenge i skuffen at de er blitt sløve, skal ha møte i Kristiansund om «neste skritt» står det i overskriften. Har de virkelig ikke stukket ut hele veien enda? De bør bruke møtet sitt i Kristiansund til å skaffe prosjektet nytt mannskap!

De som driver og stuller og steller med Todalsbru-prosjektet uten å få fart på det, bør GÅ AV! Det som gjorde meg virkelig kvalm, er at tidligere ordfører i Sunndal – nå i Fylket, snakker om hjerrrtet sitt oppi dette drølet som ikke kommer av flekken.

Sunndal kommunes publikasjon viser at de som driver med Todalsbru-prosjektet enda ikke har kjøpt seg kart, eller tatt et kurs i kartlesning! De holder enda på og maler om at Todalsbrua bare angår Sunndal og Surnadal kommuner. De klarer altså ikke å se Todalsbrua i sammenheng med et større veisystem i landsdelen. Det er ikke bare til å bli deprimert av. Det er til å bli helt gal av!

Sunnmøringene har forstått det forlengst: Todalsbrua er nøkkelen til den indre snarveien Ålesund – Trondheim, veien som vil binde Midt-Norge sammen kommunikasjonsmessig! De har allerede bygd Tresfjordbrua. De går inn for Romsdalsaksen – som vil korte inn veien mot Trondheim i veldig grad. Vi har allerede Øksendalstunellen og tunellen fra Sunndalsøra inn til Ålvundeidet. Med tunell Isfjorden – Øksendalen, og tunell Svinvika – Surnadalseidet og det faktum at dette vil tvinge frem en ny vei opp Rindalen og videre til Orkanger som går fort fram – forbi alle 50-60-70-soner oppover dalane, vil dette veisystemet bli hovedferdselsåren for næringslivet Ålesund – Trondheim. Fort Fram! Rett fram!

Kristiansund kan koble seg på denne hovedferdselsåren via nye fine tuneller og fin vei via Tingvoll. Molde lige så. Dessuten vil veien opp Surnadal og Rindal være den eneste veien ut av vårt fylke som vil være uten høydedrag som er lite trivelige om vinteren: Hemnkjølen, Gråurda, Romsdalsstigningene blir eliminert.

Alt dette har Sunnmøringene forstått. Det var Sylvi Listhaug som fortalte i radioen idag at Averøy skal få slippe den steindyre bomavgiften sin. Det er også sunnmøringene som kommer til å drive fram den indre snarveien Ålesund – Trondheim. Hvis Frank Sve fortsatt var formann i samferdselsutvalget for Møre og Romsdal, ville dette bru/veiprosjektet ha vært i farta nå. Men i stedet har  Todalsbru-prosjektet fått en trojansk hest: Kristin Sørheim. Trojansk hest, fordi alle i Tingvoll har bitt seg fast i at de skal få ei Halsabru, selv om den blir så steindyr at den aldri vil bli realisert. Kristin Sørheim er ikke interessert i Todalsbrua i det heletatt. Hun er Halsasambandets trojanske hest i Todalsbru-prosjektet. E39 på nordre Nordmøre ligger der som et prakteksempel på politikernes amatøriske dårskap, men likevel driver tingvollgjeldingene på med sin drøm om Halsasambandet. Kristin Sørheim er livsfarlig for Todalsbru-prosjektet og veiaksen Ålesund – Trondheim som den vil utløse. Livsfarlig!

Det er deprimerende at Todalsbru-møtet i det heletatt er lagt til Kristiansund. Det er deprimerende at initiativet er superlokalt. Det er deprimerende at dette styret som sitter på overtid og mugner og pusser skylappene sine – ikke forstår at initiativgruppen må omfatte folk fra hele Møre-Trøndelag, siden Todalsbrua er nøkkelen til hovednerven i næringslivstransporten i denne landsdelen.

Møtedeltakerne i Kristiansund bør legge vekk saklisten for dagen og i stedet sette sammen et nytt styre for framdriften av prosjektet Todalsbrua og den indre snarveien Ålesund – Trondheim. Alle dere som idag sitter i denne initiativsgruppen bør abdisere, fordi dere er for smalsynte og klarer ikke å lese kart! Dere har dessuten ligget for lenge i skuffen – i den grad at dere ikke lenger har evne til å skjerpes! Beklager. Det er bare sånn det er. Inn med nye koster! Styringsgruppen må skiftes ut og den må reorganiseres – kort og godt! Forslag til ny formann: Frank Sve! Ikke på grunn av partiet – men på grunn av gangsynet!

Glærum, 17.juni – 2020.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *