Kristendomsfri Skjærtorsdag i NRK:

Da har jeg kikket gjennom radiokanalene og TV-kanalene på NRK i dag – Skjærtorsdag, dagen da Kristus innstiftet det sentrale kjernepunktet i Kristendommen: Nattverden, fant jeg ingen ting tilknyttet dagen. Tomt. Jo, da jeg slo på P1 fikk jeg inn jazzifisert hoppla-versjon av «Navnet Jesus», men som ikke er min favorittsalme – her fremført Arne Domnerus og hans folk. Jaja, min far fortalte at svenskene pleier å hoppe og danse rundt juletreet, så de hopper kanskje og danser i kirkene sine på en Skjærtorsdag også.  

Nå er det ikke mulig å si opp abonnementet på NRK lenger, for – isteden for at vi får regning på lytter/seer-avgiften i posten, trekkes nå det hele fra våre skattepenger. Vi er fratatt valget og er blitt døtta ned i NRK-navlen.

Jeg synes veldig synd på alle gamle og ensomme i hjem og på alders- og sykehjem i Norge, som ikke kan slå på radioen sin eller TV-en og få inn en hellig alminnelig høymesse.

Det foregår jo en del strømminger fra kirker uten menighet tilstede, men jeg tror ikke noen av de gamle kirketro menneskene får noen hjelp til å kunne ta del der.

Jeg er katolikk, og har for det meste bodd minst 2 timer kjøring fra min sognekirke, men takket være Coronaen, blir nå mange messer strømmet på www.katolsk.no – så ikveld kl. 18, kan man der være tilstede når vår nye katolske biskop Erik Varden feirer Skjærtorsdagsmessen med oss i St.Olav katolske domkirke i Trondheim.

Biskop Erik Varden er en spennende mann – munk, prest, biskop og forfatter – som er vendt hjem til Norge etter 30 år i utlandet. Anbefales! – for både leg og lærd, troende og ikke-troende. Håper det strømmes messer med ham resten av den stille uke og i Påsken også. Han er en stor sanger og liturg, har et utmerket taleorgan med misunnelsesverdig diksjon, og kommer med de mest overraskende uttalelser som åpner nye utsikter i vårt eksistensielle landskap. Han sier gamle ting på nye måter. La oss glede oss over det. (Takk til dem som oppfant Internet! Halleluia! NRK, Farvel!)

Islam-bekjennere i Norge kan glede seg til Ramadam og Id – for da kommer NRK VOLDSOMT! – igjen… Hepp-Hepp! – mens vi gammelmodige kristne sitter hjemme og finner oss i at NRK drar Islams kvelende teppe over oss.

Fortsatt God stille uke!

Glærum, Skjærtorsdag, 1.april – 2021.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *