NRK’s besnakking av Pave-messene:

Da har NRK atter besnakket Pavemessen fra Roma. Jeg tror faktisk vi slapp unna det et par ganger etter at jeg skrev til både den ene og andre i NRK-systemet og bad dem slutte med å snakke istykker opplevelsen for oss.

Besnakkerne snakker oppå orgelmusikken, oppå korsangen etc. Og de forteller oss det vi selv kan se og høre, og de underviser og forteller og forklarer som om det hele er en skoletime. Vi klarer oss lenge med tekstingen på norsk!

Alt dette stykker opp og skipler opplevelsen. Og før det hele synker inn i oss, klasker NRK noe helt annet rett i fleisen på oss så vi hopper i stolen. Ubegavet! Dårlig regi! Jeg kan ikke skrive hva jeg roper i slike øyeblikk – det blir for stygt.

Idag var det en pensjonert lærer som var medium for programlederen fra Bergen: tidligere lektor på Katta i Trondheim, Egil Mogstad, nå – katolsk sogneprest i Trondheim. Svært unødvendig belærende. Han, av alle, skulle visst bedre, men det er ikke lett for en tidligere stjerneguide i Nidarosdomen og lektor på Katta å avstå fra belæringen, selvfølgelig.

Jeg brukte av-med-lyden-knappen en del ganger, men vil jo gjerne høre det som blir oversnakket også. Og når orgelet slo inn til slutt, ja da ble det overdøvet av breiflabben fra Bergen som la seg over orgelmusikken som en stor, tung lefse med en prematur utannonsering. Sendingen burde heller vært utannonsert etterpå av hallopersonen.. Uff! Uff! Uff! Vi er mange som faktisk ville hørt orgelet – alene!

De to herrer snakket underveis om hva Nattverd betyr. Det vet vi jo alle som har hatt bibelhistorie på skolen. Men, jeg tror ikke at Egil Mogstad vet at her i Surnadal hvor hans farfar kom fra, der het kveldsmat «Nattvore». Frokosten het «Åbit» forøvrig. På Østlandet spiser de også «Eftasverd» – og da er ikke «Nattverden» langt unna!

Råd til NRK: Sats på gode undertekster, og hold ellers kjeften lukket!

Glærum, Påskeaften 2021.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *