2022: Stiklestad – «goes homo»:

Jeg slo opp på Olsòk-programmet på Stiklestad nå, og ser at også der gjør de det samme som Festspillene i Bergen og Olavsfestdagene i Trondheim: Tar mål av seg til å dekke det meste og alt mulig – som ikke angår festivalens kjerne. Ja, det renner utover alle kanter. Kjernen drukner i alt sølet, og det er vel hensikten.

Den klassiske musikken i Bergen drukner og forsvinner i suppegryta.

Olav den Hellige og Vårherre forsvinner både i Trondheim og på Stiklestad i alt hopskoket og oppkoket.

Men det som er spesielt for Stiklestad i år, er at der skal det praides til 1000! Tro ikke at praidingen ble ferdig i homo-måneden juni! Nei, det står å lese at vi er inne i et homo-ÅR!

Stiklestad skal i en «pilotrekke» være en «pilot», den eneste utenfor Oslo, som skal lede fram til et nasjonalt kunst- og kultursenter for homoseksualiteten, plassert i Oslo. Ja, les selv! Jeg leste så øyet ble stort og vått!

Her på indre Nordmøre heter det mannlige kjønnslem «pille» (palatal L) – vi bøyer det til og med i tall og kasus. Kanskje de kunne skrevet «pille-rekke» istedet for «pilotrekke»?

Den store seremonimester, for ikke å si – Yppersteprest, er selveste preses i Den tidligere norske statskirken – med fornavnet Olav.

Jeg refererer fra programmet:

Stiklestad skal i 2022 være «en arena for bred samfunnsdialog», idet man feirer «Skeivt kulturår» i Norge – og årets tema er: FRI.

Årets Olsokkunstner er: PRIDE ART.  (Merkelig blanding av person/gruppe.) Deres utstilling har tittelen «Queer Spirit» (Homoseksualitetens ånd) «Skeiv tro, spiritualitet og meningen med livet».

Utstillingen tar ulike deler av Stiklestad i bruk. Man får være med på spesialomvisning med en representant fra PRIDE ART, «Gratis omvisning og kunstverk som skjer live». (Live? Hva innebærer det? Skal man grøsse ved tanken?)

Kl.16 hver dag er det «Dagens Pride Performance» – oppmøte ved prideflagget ved kulturhuset. Gratis. «Performance» er en kort-teater-form med sterke virkemidler som prestene Nessa og Knudsen tok i bruk i sine antiabort-demonstrasjoner. Man kan altså vente seg litt av hvert kl.16 – HVER dag på Stiklestad. Gratis! – Alle evenemangene som angår homoseksualiteten er gratis…!

26.juli kl.18 blir altså utstillingen åpnet av selveste preses i «Statskirken» – og kl.19 er preses Olav Fykse Tveit med på samtale med tre andre over temaene: «Frihet – kall – tro».

31.juli holder Kristin Gunleiksrud Raaum foredrag i selveste Stiklestad kirke: «Skeiv kunst utvider kunstrom og kirkerom».

Det er engelske titler på kunstverkene i utstillingen. Kanskje generer de seg for å si rett ut på norsk hva det er de stiller ut? Det klassiske litterære verket «Paradise lost» er blitt «Paradise Lust» – som hvis vi sier det rett ut på trøndersk vil hete: «Graskapens paradis». Når man så sper på med Are Sende Olsen, som tar en runde på kongerekken – skal det bli greier! (ASO er nok utvalgt med omhu – i denne sammenhengen.)

I Jämtlands myter om Olav den Hellige, finnes en historie om at Kong Olav hadde så flott et kjønnslem, at ei gardkjerring der oppe som ikke hadde unnfanget barn, gikk til Olav da han slo leir med sin hær der, på vei til Stiklestad, og hun spurte om han ikke kunne gjøre henne med barn – og det gjorde han. Og han la til: «Din kornåker skal heretter aldri fryse.» Hennes  kornåker frøs aldri etter dette, selv om alle andre kornåkrer frøs – og den heter den dag idag Olavsåkeren!

Midt gjennom hele homokokeriet og hyldning av FRI og med daglig homo-performance, der vil katolikkenes klassiske Olsòk-prosesjon komme oppover bjørkealléen med sikte mot Olavskapellet som ble skjenket av Sigrid Undset. (Hun snur seg nok i graven.) Jeg håper katolikkene vet hva som vil møte dem på Stiklestad i år.

Katolikkene vil trolig som vanlig synge sin CREDO på latin, bøye hodet, som vanlig – mens melodien sakner farten, og de synger: – et homo factus est ( = og han (Gud) ble menneske.)  Homo betyr faktisk – menneske. Men forbipasserende ikke-katolikker vil trolig oppfatte det som også katolikkene besynger homo-ene.

Jeg ville som tidligere mor og lærer ikke tatt med barn til Stiklestad i år. Voksenpersonen vil få forklaringsproblemer overfor barnet.

Trolig er det heteroer med komplekser på vegne av homoene, som har kuppet Stiklestad i år, slik at de kan tilfredstille sitt prektighetsbehov.

Vi har utvilsomt behov for et nytt slag på Stiklestad, der noen kommer inn og renser tempelet.

Amen.

Glærum, 6.juli – 2022.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *