Katolikkenes parkeringsproblemer i Molde:

Sist lørdag, 5.februar-2022, skulle jeg delta på et seminar for kateketer i Sankta Sunniva katolske kirke på Molde. Det var rokk og fokk og vind og snøvær og dårlig brøytede veier hele veien Surnadal-Halsa-Molde, så jeg ble forsinket.

Det hele skulle begynne med messe kl.11, og kirkeklokkene ringte allerede da jeg kom et par minutter over 11. Jeg satte bilen ved muren nedenfor kirken, og tenkte at jeg fikk flytte den ett eller annet sted etter messen, for skiltet der opplyser at det bare kan parkeres der mellom 11 og 12.30 på søn- og helligdager.

Altså: Når katolikker gjerne har kjørt 1-2 timer til kirken, så kan de allernådigst få innvilget av Molde kommune å få sette bilen der mens søndagsmessen pågår, men ikke få delta på kirkekaffen etterpå! NEI! – sier Molde kommune. Rett hjem uten noen sosial kirkekaffe! sier Molde Kommune. Ta med egen niste og kaffe, og spis i bilen på vei hjem. Basta! sier Molde kommune.

På hverdagsmessene som for det meste finner sted kl.18 på kvelden – er det altså parkeringsforbud! Det er forøvrig ikke så lett for alle å parkere i fjellhaller og langt borte i byen, for så å rekke fram til kirken. Ikke alle har god førlighet. Ikke engang en handicap-parkeringsplass har Molde kommune tillatt ved kirken! Tenk det! Skam seg!

Jeg kom ut av kirken etter messen 3 kvarter senere. Da hadde allerede kommunens parkeringvakt vært der, og satt gul lapp på vindusviskeren: 900 kr. Takk! Parkeringsvakten har skrevet inn klokkeslettet for utstedelsen av boten: Kl. 11.03. Det ser altså ut til at parkeringsvakten har beskjed om å gå til kirken straks kirkeklokkene ringer, for å ta de hersens katolikkene som kommer inn fra fjerne fjorder og bygder. Puss ta dem! (Vi har aldri likt disse katolikken!)

En dame fra et annet land, men med lang fartstid i den katolske menigheten i Molde, fortalte at i 50 år – i FEMTI ÅR! – har menigheten jobbet med parkeringsproblemene ved kirken. Det er såvidt bilene til prestene i Molde og Kristiansund (denne dagen) klarer å klemme seg inn ved nedre inngang til nonnehjemmet.

Det ble stort oppstyr rett før messestart, da presten og andre oppdaget hvor jeg hadde satt bilen. En dame ville ha meg med bortover veien der jeg kunne parkere ved hennes hus. Presten sa jeg kunne bli borttauet. Jeg sa at jeg kommer meg så sjelden til en katolsk kirke fra der jeg bor, at jeg fikk ta problemene etter messen, for jeg ville ikke gå glipp av messen. Da jeg så den gule lappen, sa jeg: – Nå kan jeg stå her hele dagen, for skaden er skjedd. Jeg må betale 900 kr.

Jeg er direkte rystet over at Molde kommune oppfører seg på denne måten – slik at folk ikke engang kan få delta på kirkekaffen på grunn av skiltet ved kirken. Jeg er rystet over at Molde kommune i 50 år har vært så vrang. I Kristiansund, hvor jeg har menighetstilhørighet, der er det ikke noe parkeringsforbud i det hele tatt ved den katolske kirken. Molde kommune bør sette opp nye skilt: Fri parkering for deltakere i kirkelige aktiviteter.

Det var synd Den katolske kirke solgte Sankt Carolus-eiendommen. De hadde trengt arealet der, når kommunen er så vrang og trang. Så, Molde kommune: – Få fart på sakene! Dere bruker ikke fornuften i denne saken. For: «Gud har gitt oss fornuften for at vi skal bruke den!» Sitat Pater Olav Müller!

Chop-Chop!

Og de 900 kr. skal jeg ha igjen!

Det er så merkelig: Hver gang jeg kjører ut av Molde, sier jeg til meg selv: – Det skal bli lenge til jeg kjører inn i denne byen igjen! «Molde er Molde» – skriver en tidligere domorganist i Molde til meg på Facebook. Er dette «Molde-arrogansen»? Er dette indremisjonsbispedømmets katolikk-hat?

Glærum,7.februar – 2022.

Dordi Skuggevik

Skrevet av

dordis

Lektor, cand.philol, forfatter og samfunnsdebattant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *